Blog

Ako si vymazať identitu

Na základe nám určenej identity, ktorá nám je daná od narodenia funguje naša spoločnosť tak ako funguje. Identita odlišuje jedinca od ostatných jedincov aj keď môžu byť na vlas rovnakí. Od narodenia je nám určená naša identita a či si ju časom zmeníme alebo nezmeníme na základe našej identity fungujú naše životy v spoločnosti. Na základe našej identity si môžete založiť bankový účet, vyberať peniaze z účtu, preukazovať sa na úradoch a pod. Bez identity by ste boli na úrovni "bezdomovcov". Identita nás robí viditeľným v ľudskom svete.

Pod pojmom identita sa v článku rozumejú menné ale aj nemenné znaky človeka, ktoré sú určené jedincovi a na základe ktorých môžete rozpoznať konkrétneho jedinca od ostatných. Článok bol vytvorený pre laickú verejnosť a podáva informácie o tom ako nás identita sprevádza počas života a na základe ktorej sa vieme opoznať prípadne na základe ktorej sa dá osoba vypátrať. Článok podáva informácie aj o tom ako zabrániť resp. znemožniť svoje sledovanie. Z detektívneho a policajného pohľadu je identita dôležitá pre vypátranie osoby. V článku sa dozviete, ktorá identita sa dá zmeniť a ktorá identita sa nedá zmeniť prípadne ako ostať pre systém neviditeľný. Identita sa dá zmeniť (menná identita) ale iba tá časť identity, ktorú kľudne môžeme nazvať administratívnou identitou ako je:

  1. meno a priezvisko,
  2. trvalý alebo prechodný pobyt,
  3. majetnícke práva k majetku,
  4. registrácia na úradoch,
  5. bankové účty,
  6. miesto pobytu.

Nemenná identita je taká ktorá je daná konkrétnemu jedincovi a ktorá sa počas života nemení resp. sa málo mení.

Menná identita

Pomocou mennej identity si môžete vytvoriť novú identitu ale treba myslieť na to, že do značnej miery je táto identita odvodená od predošlej identity. To znamená, že keď si niekto zmení meno priezvisko na matrike neznamená to, že ho nie je možné spätne vypátrať na základe predošlého mena nakoľko zmena mena a priezviska je viazaná na predošlé meno a priezvisko a to je už na úrade zaznamenané. Zmenou mena a priezviska sa do veľkej miery dá skomplikovať vypátranie osoby pretože bez znalosti nového mena a priezviska osoby nie je možné toto nové meno a priezvisko spárovať s predošlým menom a priezviskom. 

Administratívne pátranie po sebe môžete sťažiť aj tým, že nebudete mať trvalý pobyt ale len prechodný pobyt. Prechodný pobyt na základe nájomnej zmluvy s nájomcom (fyzickou osobou!) nie je v žiadnom systéme evidovaný pokiaľ ho vy sami neuvediete. Jediné riziko s tým spojené je, že o Vás budú vedieť susedia resp. domový dôverník, ktorí budú vedieť že Ste nájomca. Z tohto dôvodu je lepšie ísť do nájmu v rodinnom dome kde nie je také veľké riziko, že sa niektorí zo susedov bude o Vás zaujímať z dôvodu omnoho menšieho počtu susedov ako to je v bytovke. Prechodný pobyt v spojení so zmenou mena a priezviska bez označenia zvončekov a poštovej schránky robí konkrétnu osobu viac "neviditeľnou" pre svoje okolie nie však pre systém.

Počas života každý človek nadobúda majetky. Avšak na základe majetkov ktoré podliehajú registrácií ako sú nehnuteľnosti, pozemky, autá podnikanie sa dá osoba vypátrať. V prípade zmeny mena a priezviska je toto pátranie ťažké nie však nemožné. Ak pátrač spáruje nové meno a priezvisko s predošlým menom a priezviskom tak už je vypátranie osoby na základe vlastníckych vzťahov už len otázkou času. Pátranie po osobe sa však omnoho skomplikuje ak sa človek zriekne vlastníctva majetkov hoci aj spôsobom prepísania týchto majetkov na inú blízku osobu (nie však rodinného príslušníka!), to však vytvára riziko pre danú osobu v tom zmysle, že do budúcnosti môže o tieto majetky natrvalo prísť. Jeden zo spôsobov ako tomu predísť je vytvorenie zmluvy a užívaní týchto majetkov aj keď sú vo vlastníctve inej osoby.

Bez ohľadu na to či si zmeníte meno a priezvisko, vašu identitu ako takú registrujú úrady ako sú zdravotné poisťovne, sociálna poisťovňa a daňový úrad. Prostredníctvom týchto úradov je možné zistiť či Ste aktívny na území štátu resp. kde momentálne pracujete. Pre utajenie sa je lepšie keď má človek svoju vlastnú firmu so sídlom v zahraničí s P.O.Boxovou adresou na území štátu v ktorom človek žije prípadne na zmenené meno a priezvisko má v zahraničí trvalý pracovný pomer. 

Peniaze na bankových účtoch sú jedným z mála spoľahlivých prvkov smerujúcich k vypátraniu osoby. Banka eviduje Vaše meno a priezvisko a adresu pobytu. Pokiaľ si však zmeníte meno a priezvisko a Váš pobyt je iný ako Vaša korešpondenčná adresa bude Vás obťažne zistiť len na 50%. Peniaze z banky musíte vyberať na svoje živobytie. Každá platba kartou ukazuje pátračovi kde sa hýbete a kde nakupujete. V tomto prípade je lepšie mať účet písaný na niekoho iného (nie na rodinného príslušníka!), alebo mať prístup na iný účet, raz mesačne si z bankomatu (nie z banky!) vybrať peniaze a všade platiť hotovosťou.  

Pri sledovaní osoby hrá dôležitú úlohu aj miesto pobytu. Tým sa myslí umiestnenie rodinného domu v rámci ulice čo do značnej miery sťažuje sledovanie osoby pátračom. Rodinný dom by mal byť s betónovým plotom, ktorý zakryje pohyb osoby a znemožní večer zistenie či sa v dome svieti. V uvedenom prípade by sa dom mal nachádzať na ulici z ktorej vedú dve a viac únikových ciest pričom ulica by neumožňovala parkovanie iných motorových vozidiel čím by sa zamedzilo parkovanie motorového vozidla pátrača. Motorové vozidlo, ktoré používa hľadaná osoba by okrem toho, že je vo vlastníctve inej osoby by sa malo parkovať pravidelne v uzatvorenej garáži a mali by s ním chodiť podľa možností viaceré osoby.   

Nemenná identita

Medzi identitu človeka, ktorá sa ťažko resp. sa rokmi mení ale málo alebo sa vôbec nemení je hlas, tvár a odtlačky prstov. Pokiaľ danú osobu nepoznáte a potrebujete ju vypátrať tak podľa hlasu to nebude možné lebo je to neefektívna metóda. Táto metóda je efektívna skôr pri telefonickom kontakte. Efektívne je opoznať človeka na základe tváre i keď u žien to býva problematickejšie nakoľko pri zmene účesu a pri nalíčení sa žien je toto opoznanie komplikovanejšie. Celkové opoznanie tváre človeka sa skomplikuje zmenou účesu alebo farby vlasov, nosením čiapky a okuliarov. Odtlačky prstov sú pri pátraní po osobe neefektívne, svoj účel spĺňajú pri opakovanej kriminalite tej istej osoby za predpokladu zanechania odtlačkov prstov a v podmienkach detektívneho pátrania nemajú žiadnu možnosť ich využitia.